Friday, July 23, 2021

Hoe moet een port folio eruit zien?

Hoe moet een port folio eruit zien? Ik heb wel een vaag idee. Ik heb ze in het verleden ook voor ons gemaakt, (voor mijn man, die beeldend kunstenaar is en voor mij). Maar ik wil me er nu meer op inlezen en eens uitzoeken wat eigenlijk de mogelijkheden zijn. Ik heb ook een label "port folio" aangemaakt, hierin zet ik sites die port folio boeken en systemen verkopen. 

canva/guide-portfolio

wix/art-portfolio-website-examples

wix/portfolio-templates

Een Podcast: examinerlive 

digifotostarter

bokt/forums

wikihow/Een-portfolio-maken-als-modeontwerper

Controleer of er instructies of richtlijnen zijn voor wat er onderdeel van uit moet maken

  • Wil je een verhaal vertellen, dat de verbanden toont tussen de verschillende invalshoeken die je verkend hebt? Verkiest je de eenvoud van de chronologische of omgekeerde chronologische volgorde? Denk na over het werk dat je hebt gedaan en kijk of er bepaalde verbanden zijn die je wilt benadrukken.
  • Wat je ook bedenkt, zorg dat het voor de kijker duidelijk is wat je probeert uit te dragen. Als je hier echt onzeker over bent, houd het dan gewoon bij iets eenvoudigs, zoals het presenteren van je meest recente werk in het eerste deel om de interesse van de kijker te wekken, en dan de rest van het portfolio te wijden aan het laten zien hoe je daar bent gekomen.
  • Merk op dat je voor professionele portfolio's eerst je werk met de meest recente stukken moet rangschikken en ouder materiaal achterin plaatst. 
  • Schrijf een uitleg om te laten zien hoe je je werk wilt organiseren.
  • Denk niet alleen na over wat je verhaallijn is: beoordeel hoe elk deel in dat verhaal past. Speel met verschillende indelingen en denk na over hoe elke compositie van invloed is op de manier waarop je werk zal worden ervaren. Je kunt een diagram of een schets maken om te illustreren waarom je je stukken op een bepaalde manier hebt georganiseerd.
  • Laat je idee zien of leg het uit aan iemand die gedurende je creatieve ontwikkeling met je heeft samengewerkt. Idealiter is die persoon een mentor, zoals een leraar of iemand uit je omgeving, die enige ervaring heeft met het samenstellen van portfolio's en feedback kan geven over hoe effectief je ideeën zullen zijn.
  • Laat  professioneel ogende foto's maken van die stukken en neem de foto's op in je portfolio als exposities van je werk.
  • Laat je sterkste ideeën zien. Je hebt misschien niet de middelen om te maken wat je ontwerpt, of je hebt misschien nog niet alle vaardigheden in huis -- dat is niet erg. De persoon die je portfolio bekijkt wil zien hoe je denkt en creëert, dus laat ze je pentekeningen en schetsen zien , of je houtskooltekeningen. Je moet een paar verschillende voorbeelden van je werk erbij doen, evenals figuurtekeningen die je vermogen om drie dimensies in een tweedimensionaal vlak weer te geven, aantonen. Meer dan dat is bonusmateriaal.
  • Voeg informele projecten toe die je erbij hebt gedaan, als je geen gerichte professionele portefeuille maakt. Deze onofficiële werken tonen de diversiteit en het bereik van je talenten. Bovendien bieden ze enig inzicht in je interesses.
  • Als je een grote hoeveelheid werk hebt, probeer dan vooral te kiezen uit je meest recente verkenningen. Neem een deel van je oudere werk op om je ontwikkeling te laten zien, maar benadruk waar je nu bent, vooral als je je portfolio aan het maken bent om professioneel verder te komen.
  • Selecteer je beste werk. Je wilt natuurlijk je beste werk in je portfolio opnemen. Streef ernaar om tussen de één en twee stukken werk van hoge kwaliteit per project te hebben.
  • Koop of zoek een portfolio of presentatiemap. Je kunt zowel portfolio- als presentatiemappen online vinden of bij goede kunstvoorraadwinkels kopen

                                                           
  • Houd decoratie tot een minimum beperkt, tenzij het bijdraagt aan de inhoud. Je wilt dat de persoon die naar je portfolio kijkt al je werk ziet, niet alleen je portfoliomap.
  • Probeer je sterke punten te tonen. Als er iets is waar je moeite mee hebt, leg daar dan zo min mogelijk de nadruk op. Je wilt laten zien waartoe je in staat bent.
  • Zorg ervoor dat je weet wat de eisen zijn. Als een school bijvoorbeeld wil dat je alleen afgewerkte stukken levert, doe er dan geen ontwerpschetsen bij. Of ze kunnen wellicht vragen om school-specifiek werk dat ze in je portfolio terug willen zien.
  • Ken je deadlines. Je portfolio ziet er misschien fantastisch uit, maar het is nutteloos voor jou als het laat is.
  • Maak een digitale versie van je portfolio. Je kunt je fysieke portfolio gewoon scannen. Voor aanvullende pagina's zoals je inspiratie en onderzoek, kun je echter ook nieuwe collages maken met behulp van een fotobewerkingsprogramma. Je wilt dat het eindresultaat er zo professioneel en netjes mogelijk uitziet.
  • Sta open voor constructieve kritiek en feedback. Het is een goed idee om in de beginfase met iemand anders te overleggen en hem of haar het voltooide product te laten zien. Als zij kritiek hebben, neem die dan serieus, want degene die je portfolio beoordeelt, zal waarschijnlijk nog kritischer zijn.

No comments:

Post a Comment